De dag van de Mantelzorg 2021

Vandaag is het de Dag van de Mantelzorg. De dag voor mensen die extra zorg dragen voor iemand uit hun gezin of naaste omgeving.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die meer zorg dragen voor iemand in hun gezin dan dat leeftijdsgenoten zouden hebben.

Ik gebruik liever het woord brus. Het woord brus geeft namelijk aan dat het gaat om een BRoer of zUS van een kind met een (verstandelijke) beperking. Een jonge mantelzorger kan brus zijn maar kan ook de zorg hebben voor een ouder. En daar zit voor mij het verschil.

Ruim 10 jaar geleden startte voor mij de zorg voor de brus.

Vanaf het moment dat ik zwanger wilde worden van onze eerste brus.

Ik zie om mij heen dat deze groep kinderen nog steeds een vergeten groep is. Zelfs professionals die met kinderen werken weten niet waar brussen tegenaan kunnen lopen en welke gevolgen het kan hebben om in een speciaal gezin op te groeien.

Het begint te komen, maar het is nog lang niet voldoende.

En dat raakt mij.

Het raakt mij dat…

πŸ’› er voor deze kinderen zo weinig aandacht is.

πŸ’› deze kinderen zo met hun gevoelens kunnen worstelen.

πŸ’› ze problemen ervaren die niet-brussen niet kennen.

πŸ’› een brus het gevoel heeft dat hij de enige is die dit ervaart.

πŸ’› er zoveel professionals zijn die hier niets van af weten.

Dat is de reden waarom ik ervoor gekozen heb om mij in te zetten voor deze doelgroep.

Elke maand (met uitzondering van de zomermaanden) organiseer ik de Brustastische middag voor brussen van 8 tot en met 12 jaar. Deze middag ervaren brussen dat ze er meerdere kinderen zijn die in een soortgelijke situatie zitten. Ze vinden erkenning & herkenning bij elkaar.

Brussen hebben het meest behoefte aan contact met lotgenoten. En met de Brustastische middag wordt aan die behoefte voldaan. Plus dat het ook nog eens heel leuk en gezellig is!

Meer informatie over deze middagen kun je hier vinden.

Ben je zelf moeder van een brus en zorgintensief kind? En voel je ook de behoefte aan lotgenoten contact? Laat het mij weten. Bij genoeg animo organiseer ik weer een Theekransje voor moeders van brussen.