Paardencoaching

Paardencoaching bij Het Kindercoachhuis

Kindercoaching met paarden

Het aaien, het knuffelen en borstelen van de paarden bevordert de aanmaak van oxytocine (wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd). Wanneer het oxytocinegehalte stijgt, kan dit het gevoel van vertrouwen en verbondenheid vergroten. Daarbij wordt de hartslag én de stresshormonen verlaagd. Het zijn bij de paarden geeft je dus een fijn en ontspannen gevoel. Wanneer je je fijn en ontspannen voelt, kun je je beter ontwikkelen.

Kinderen vinden het soms moeilijk om te vertellen welke gevoelens zij ervaren. Vooral al het gaat over het gedrag dat ze willen leren maar nog niet weten hoe ze dat kunnen doen. We gebruiken het paard dan als metafoor. Hoe zou het paard dit probleem oplossen? Hoe maakt dit paard vriendjes? Hoe denkt het paard hierover? Hoe vraagt dit paard om hulp als hij het even niet weet?

Paarden zullen je nooit vertellen dat je het niet goed doet. Sterker nog: ze geven je elke keer opnieuw een kans. Het is oké hoe jij bent. Hier groeit je zelfvertrouwen van.

Laten zien hoe je je echt voelt, is best moeilijk. De paarden hebben geen oordeel over jou waardoor kinderen tegenover de paarden makkelijker hun gevoelens durven te tonen.

Kinderen leren door te spelen en te bewegen. In de kindercoaching met paarden wordt gebruik gemaakt van allerlei materialen die jullie kind uitdagen te oefenen met het nieuwe gedrag. Alles wat je leert met de paarden, kun je in je ‘gewone’ leven toepassen.

Alles wat je wilt weten over paardencoaching

Om te overleven heeft een paard een kudde nodig. Binnen die kudde is non-verbale communicatie van levensbelang. Als er onderling onrust is tussen een paar paarden, zullen andere paarden ervoor zorgen dat de rust weer terugkeert. Want onrust in de kudde trekt de aandacht van de paarden naar wat er daar gebeurt. Eventueel gevaar van buiten de kudde wordt dan minder snel opgemerkt met alle gevolgen van dien. 

Als mens zijn we het grotendeels verleert om non-verbale communicatie op te pikken. Toch bestaat 85% van onze communicatie uit non-verbale communicatie en is daarvan zelfs 95% onbewust. Dit onbewuste gedrag wordt aangestuurd door onze gedachten, gevoelens en overtuigingen (dit zie je aan de buitenkant vaak niet). Paarden zijn gevoelig en pikken onze non-verbale communicatie op en reageren hierop. Tijdens het coachen maakt het paard het onbewuste bewust. Als coach heb ik geleerd deze signalen te herkennen en ze aan jou terug te geven.

 Door middel van het doen van oefeningen met het paard ervaar je waar je in het dagelijkse leven tegen aanloopt. Met de gevoelens, emoties en gedachten die je ervaart kun je direct aan de slag.

Als coach houd ik de lichaamstaal van het paard maar ook die van de coachee/het kind in de gaten. Ook let ik op de interactie tussen jou en het paard

Doordat je samen met een paard bent, in een landelijke omgeving, is het voor kinderen (en volwassenen) makkelijker om te praten over de dingen die er spelen.

Als eerste maakt jullie kind kennis met het paard. Hij of zij mag een rondje lopen of we gaan het paard poetsen of aaien. Vanaf het eerste moment reageert het paard op het contact. Met die informatie en wat jullie kind ervaart kunnen we aan de slag. Terugkoppelen naar het dagelijkse leven doen we regelmatig.

We onderzoeken wat voor jullie kind het best werkt en de coaching sluit aan bij de interesses van jullie kind. 

Tijdens de coaching oefenen we met het paard aan de doelen en thuis (of op school) past jullie kind het toe.

Het mooie is dat je met het paard keer op keer kunt oefenen. Het paard velt geen oordeel maar geeft je iedere halve minuut een nieuwe kans. Hierdoor groeit het gevoel in eigen kunnen.

Ik werk volgens de methode Cognitief Coachen met Paarden™. Deze methode is gebaseerd op bewezen effectieve methoden: Motiverende gespreksvoering, Oplossingsgericht coachen en ACT (Acceptance and commitment therapy) en jarenlange ervaring met mensen en paarden. Er wordt vanuit deze methode naar concrete resultaten gewerkt zonder zweverig te zijn. We maken altijd een terugkoppeling naar de dagelijkse praktijk zodat je echt resultaat ervaart. Daarbij is het welzijn van de paarden bij deze methode heel belangrijk. Hier wordt voor, tijdens en na de sessie veel aandacht aan gegeven. Cognitief Coachen met Paarden™ is dan ook een van de meest paard-vriendelijkste methodes binnen de paardencoaching.

Net als in de kindercoaching zonder paarden sluit ik in de paardencoaching  aan bij de interesses, persoonlijke behoeftes en de doelen van jullie kind.

Vanaf april 2024 is het mogelijk om de sociale weerbaarheidstraining Kids met PK te volgen voor kinderen en pubers.

Voor meer informatie hierover verwijs ik je naar de site van het Centrum Voor Paardencoaching  

Vanaf schooljaar ’24-’25 is het voor basisschool kinderen mogelijk om met paarden aan de slag te gaan op het gebied van rekenen, taal en spelling. Voor meer informatie hierover verwijs ik je naar deze site

Ervaring met paarden is niet nodig. Alle oefeningen die gedaan worden, worden naast het paard gedaan. Wil je het graag eens ervaren maar ben je bang voor paarden? Neem dan gerust contact met mij op. Ook bij angst voor paarden is het namelijk mogelijk om gecoacht te worden met paarden.

Jazeker! De basisopleiding tot paardencoach die ik gevolgd heb, is juist gericht op volwassenen. Paardencoaching voor volwassenen is heel geschikt als je op zoek bent naar wat jij belangrijk vindt, als je een dilemma hebt waar je zelf niet uitkomt, als je wilt ontdekken welke talenten je bezit en hoe je die kunt inzetten in allerlei situatie waar je tegen iets aanloopt. Bijvoorbeeld: leren nee-zeggen, je grenzen leren aangeven of ontdekken wat je kunt doen om fijner met je puber te kunnen communiceren.

Maar ook als je gewoon eens wilt ervaren wat paardencoaching is, zonder dat je een coachvraag hebt. Naast dat het een prachtige ervaring is, bied het je inzichten in jezelf.

Het belangrijkste is dat je goede schoenen draagt. Slippers geven geen bescherming en zijn niet toegestaan.

Kleed je op het weer. Je kunt beter te veel aan hebben en wat uittrekken als je het warm hebt, dan dat je het koud hebt. 

Trek kleding aan waarvan het niet erg is als het vies wordt en waar je je lekker in kunt bewegen.

De sessies vinden naast het paard plaats dus je hebt geen cap nodig (Uitzondering bij Anders Leren met Paarden waar de kinderen wel op een paard zitten. Heeft jullie kind een eigen cap dan mag die meebracht worden. Anders heb ik een cap voor jullie kind). 

In principe gaat de coaching gewoon door. Mocht het anders zijn dan zullen we daar ruim op tijd contact met elkaar over hebben. De coaching kan eventueel ook binnen gegeven worden waar er gebruik wordt gemaakt van andere methodieken en materialen.

Ik ben een samenwerking aangegaan met Talentenhoeve Stal Hoogwoud. Op zondagavond en op zaterdagavond om de week mag ik daar de binnenbak en een paard gebruiken voor de paardencoaching.

Ik hoop in de nabije toekomst de paardencoaching ook aan huis te kunnen geven waar ook de praktijkruimte van Het Kindercoachhuis is gevestigd. Op het moment van schrijven van deze tekst zit ik in de oriënterende fase over de inrichting van het perceel. Wil je de ontwikkelingen hierover volgen, kijk dan op de socials Facebook en Instagram (klik op de icoontjes rechts op de pagina).

Tarieven voor kinderen:

Het traject voor kinderen van 6 tot 9 jaar bevat een intakegesprek in de praktijk van 60-90 minuten, 2 sessies van 45 minuten met het paard. Dit traject kost €259,-. Is het nodig om meer sessies in te plannen dan komt de investering op €80,- per sessie.

Het traject voor kinderen vanaf 9 jaar bevat een intakegesprek in de praktijk van 60-90 minuten, 2 sessies van 60 minuten met het paard. Dit traject kost €289,-. Is het nodig om meer sessies in te plannen dan komt de investering op €80,- per sessie. 

Wanneer jullie kind kindercoaching krijgt in de praktijk en een of twee sessies paardencoaching wil, is het tarief €80,- per sessie.

Alle tarieven zijn inclusief bak- en pony/paard huur.

Tarieven volwassenen:

Eenmalig een sessie paardencoaching ervaren waarbij je een coachvraag hebt: €135,-. Hiervoor krijg je een (telefonisch) intakegesprek van 45- 60 minuten en een sessie met het paard van een uur waar we met jouw coachvraag aan de slag gaan. Mocht je daarna nog een sessie willen dan is je investering €85,- per sessie.

Wil je meerdere sessies dan kun je voor een traject kiezen. Het traject bevat een (telefonische) intake van 60 minuten en 4 sessies van ieder een uur met het paard. Jouw investering hiervoor is €399,- Mocht je daarna nog meer sessies willen dan zijn deze sessies €80,- per keer.

Heb je een vraag over paardencoaching? Of wil je weten wat  het voor  jullie kind  (of jezelf) zou kunnen betekenen? Of heb je nog een andere vraag?

Neem gerust contact met mij op, ik beantwoord je vraag graag.