Over mij

In 2005 werd ik voor de eerste keer moeder. Overweldigend, mooi en… pittig!

We wisten toen nog niet dat onze zoon Thijs een verstandelijke beperking had. Wel merkten we dat hij zich anders ontwikkelde dan andere kinderen van zijn leeftijd.

In 2008 werd onze tweede zoon Bram geboren. Wederom overweldigend en mooi.

De onderzoeken bij onze oudste waren inmiddels gestart. We gingen van audiologisch centrum naar ggz-psychologen, van kinderarts naar neuroloog. En uiteindelijk kwamen we bij de klinisch geneticus.

In juli 2009 kregen we te horen dat Thijs het Fragiele X syndroom heeft. Dit is een verstandelijke beperking met ontwikkelingsachterstand. Bram werd hier vervolgens ook op getest en op de camping in Frankrijk, omringt door familie, kregen we uiteindelijk het bericht dat ook Bram dit syndroom heeft.

Thijs en Bram kregen nog een zusje, Meike, en een broertje, Nils. Zij hebben het syndroom niet.

Meike en Nils zijn, zoals dat heet, brusjes.

En met de komst van Meike en Nils kwam er voor ons als ouders ook het besef dat dit ‘brusjesschap’ voor Meike en Nils pittig kan zijn. We hadden vragen als: Hoe kunnen wij hen daarin begeleiden, waar moeten wij alert op zijn en waar helpen we hen het best bij?  

Tijdens mij opleiding tot kindercoach werd mij gezegd dat ik mij op kinderen met autisme (wat beide jongens ook hebben) en/of verstandelijke beperking kon gaan richten. En hoewel ik dat een fantastische doelgroep vind, had ik sterk het gevoel dat mijn kracht op een ander vlak ligt.

Door broers en zussen (van een kind met een beperking) te begeleiden heb ik het gevoel dat alles op z’n plek valt.

Dit is wat ik het liefste doe: Ik wil dat brussen zich gehoord voelen, dat ze lekkerder in hun vel gaan zitten en dat ze zich gezien voelen. Dat ze voelen dat ze goed zijn zoals ze zijn. Dat ze mogen zijn zoals ze zijn binnen het gezin. En vooral dat ze dit uit zichzelf kunnen halen op de momenten dat ze het nodig hebben. Voor nu en voor later. Daar word ik blij van!

Meer over brussencoaching kun je hier lezen.

Zou je dat ook graag voor je kind willen? Of wil je graag even met mij sparren? Neem gerust contact met mij op. Ik vind het fijn als ik je kan helpen!

Hartelijke groet,

Rianne Veldkamp