Werkwijze

1. Het Kennismakingsgesprek

Zowel voor jullie als ouders als voor jullie kind is het heel fijn als je weet wat je kunt verwachten tijdens de coaching, waar de coaching plaats vindt en natuurlijk wie ik ben. Daarom is het kennismakingsgesprek bij mij in de praktijk. Jullie kunnen wat materialen bekijken en sfeer proeven.  We ervaren of de klik er is en samen beslissen we of ik jullie kind ga coachen.

Dit gesprek is gratis en duurt ongeveer 30 minuten.

2. Het Intake gesprek

Het intake gesprek is bij jullie thuis. In dit gesprek kunnen jullie vertellen waar jullie of jullie kind tegenaan loopt. Aan het eind van het gesprek stellen we vast wat de hulpvraag wordt. Ook geef ik aan hoeveel sessies ik verwacht dat jullie kind nodig heeft. Dan weten jullie waar jullie aan toe zijn.  Het kan zijn dat jullie kind misschien toch meer sessies nodig heeft dan gedacht. Dit bespreken we tijdens het evaluatie gesprek. Dat vindt plaats na ongeveer 5 sessies met jullie kind.

Het intakegesprek duurt gemiddeld 1,5 uur en maximaal 2 uur. De intake gesprekken kunnen onder schooltijd én in de avonduren gepland worden.

Tijdens dit gesprek is jullie kind er niet bij.  

3. De Coaching

Tijdens de eerste sessie leren jullie kind en ik elkaar kennen. Het is belangrijk dat jullie kind met vertrouwen naar het Kindercoachhuis komt. Samen gaan we op zoek naar de hulpvraag en de wens van het kind.  Het kan namelijk gebeuren dat de hulpvraag van jullie kind een heel andere hulpvraag is dan wat jullie hebben.  In dat geval gaan we eerst aan de slag met de hulpvraag van jullie kind.

Ik vind het belangrijk dat het kind zich veilig voelt tijdens de sessies. Maar ook dat jullie kind plezier heeft en zich kan ontspannen. Ik maak gebruik van verschillende methoden en technieken die passen bij jullie kind. We gaan op zoek naar de kwaliteiten die jullie kind al in zich heeft. Maar ook ontwikkelt jullie kind nieuwe kwaliteiten. Deze kwaliteiten leert hij of zij in te zetten in lastige situaties. 

In een aantal sessies, gemiddeld 6 tot 8, werken we aan het doel. 

Een coachingssessie duurt ongeveer een uur.

Eventueel geef ik oefeningen mee om thuis mee aan de slag te gaan.

Aan het eind van de sessie is er altijd even tijd om te horen hoe het gegaan is. Ik zal niet inhoudelijk ingaan op wat jullie kind mij verteld. Dat is aan jullie kind of hij of zij daar aan jullie over wilt vertellen. Maar we kunnen wel laten zien wat er gedaan is. 

Tot slot mogen jullie een kaartje trekken. Ik heb hiervoor meerdere sets waar jullie uit kunnen kiezen. De sessie wordt zo met een inspirerende zin afgesloten.

4. De Evaluatie

Na ongeveer vijf sessies met jullie kind heb ik met jullie een tussentijds gesprek. 

Dit gesprek kan zowel in de praktijkruimte als bij jullie thuis gehouden worden. 

Tijdens dit gesprek kijken we of de hulpvraag nog passend is en wat jullie als ouders aan jullie kind merken. We kijken of het nodig is de coaching te vervolgen of dat we de laatste sessie inplannen. 

Deze laatste sessie is een feestelijke afsluiting waarin jullie kind ziet en ervaart wat hij of zij in de afgelopen weken allemaal geleerd heeft. En omdat dit natuurlijk super knap is, mag jullie kind aangeven wat hij of zij leuk vindt om te  doen tijdens de sessie.

Wordt het cupcakes bakken of toch liever een potje voetbal met papa, mama, broertjes/zusjes en met mij? Pizzabakken? De hond uitlaten? Een schilderij maken? Een spelletje spelen?

Jullie kind mag het zeggen!

Kindercoaching is kortdurende oplossingsgerichte coaching waardoor er gemiddeld 6 tot 8 sessies nodig zijn. 

In Het Kindercoachhuis coach ik kinderen van 8 tot en met 15 jaar. Is jullie kind jonger of ouder? Neem dan contact met mij op om te overleggen. 

Voordat ik begin met de coaching van jullie kind, heb ik toestemming nodig van beide ouders. In sommige gevallen geeft een van de ouders geen toestemming, meestal omdat er sprake is van een scheiding. In dat geval kan ik jullie kind niet coachen maar is het wel mogelijk dat ik jou als ouder coach. Dit heeft ook effect op jullie kind.

Het intakegesprek vindt bij jullie thuis plaats. De overige sessies vinden plaats in de praktijkruimte. Voor het evaluatie gesprek overleggen we waar deze plaatsvindt. 

Voor het intakegesprek en het evaluatie gesprek werk ik ook in de avonduren. 

Soms kan het wenselijk zijn dat ik bij jullie thuis kom om daar de coaching te geven. Ook is het mogelijk om, in overleg met de school van jullie kind, de coaching in een rustige ruimte op school te laten plaatsvinden. 

 

Neem gerust contact met mij op of stuur een email naar info@hetkindercoachhuis.nl