Aandacht

Voldoende aandacht geven aan een ander begint met aandacht geven aan jezelf

Een van de dingen waar je als ouder van een zorgintensief kind mee te maken krijgt is dat je ook oog moet houden voor wat je andere kinderen nodig hebben.
En dat kan lastig zijn als veel van jouw aandacht en energie gaat naar je zorgintensieve kind. Het is dan niet gek dat je dan minder aandacht hebt voor je brus. Gewoonweg omdat er niet meer uren in een dag zitten en je energie niet onuitputtelijk is.

Ik begrijp als geen ander hoe pittig het dan is als je brus van alles probeert en bedenkt om op te vallen en jouw aandacht te krijgen. Zelfs negatief gedrag van je brus; want aandacht is aandacht!

Hoe kun je de aandacht verdelen zonder dat je het gevoel hebt iemand tekort te doen?

⭐️ Het is heel belangrijk dat je als ouder goed voor jezelf zorgt. Een inkoppertje maar ga het toch opschrijven: ‘Zet eerst zelf je zuurstofmasker op en daarna pas die van je kinderen’.
Tijdens gesprekken die ik met ouders heb, vraag ik altijd naar waar zij energie van krijgen en hoe zij dat vormgeven in hun hectische gezinsleven.
Voldoende aandacht kunnen geven aan een ander begint met aandacht geven aan jezelf.
Wanneer jij als ouder doet waar je energie van krijgt, heb je energie om je aandacht te verdelen over je kinderen.

⭐️ Nog een inkoppertje: ‘It takes a village to raise a child.’
Zeker in gezinnen met een zorgintensief kind is dit van belang! Het hebben van een netwerk om je heen waar je als ouder steun van kan ontvangen zorgt ervoor dat je de zorg en zorgtaken kunt verdelen. Dat niet alles op de schouders van de ouders komt te liggen.

💛 Wie uit je netwerk zou voor jullie zorgintensieve kind kunnen zorgen, al is het maar voor een uurtje?
💛 Met wie uit jullie netwerk kun je fijn sparren of kun je je ei kwijt?
💛 Wie uit jullie netwerk heeft een klik met jullie brus zodat je brus naar behoefte even afstand kan nemen en leuke dingen kan gaan doen?
💛 Wie uit jullie netwerk zou jullie praktisch kunnen ondersteunen? Misschien is er wel iemand die heel graag 1x in de week voor jullie wil koken? Of een keer de boodschappen mee wilt brengen? Of dat plankje wat al máánden los hangt, vast wil zetten?

⭐️ De laatste tip die ik je wil meegeven is: ga opzoek naar lotgenoten. Ouders die écht weten hoe het is om een zorgintensief kind te hebben. Waar je aan een half woord genoeg hebt.
Dit contact is zo waardevol!
➡ Ook voor jullie brus is dit heel waardevol; het ontmoeten van andere brussen die precies weten wat het is om een brus te zijn.

Regelmatig organiseert Het Kindercoachhuis de Brustastische Middagen voor kinderen van 8 tot 13 jaar.

Lijkt je brus het leuk om mee te doen? Klik dan voor meer informatie hier.