Wat is een ‘brus’?

Van de week sprak ik de begeleider van onze zonen. Zij komt bij meerdere gezinnen met een zorgintensief kind thuis. Zij had een gesprek met een moeder uit een ander gezin over brussen.

โ€˜Brussen?? Wat is dat voor woord, wat betekend dat?โ€™ was de reactie van de moeder.

Dit is voor mij belangrijke informatie.

Want waar het voor mij en de mensen die ik ken een heel gewoon woord is, is โ€˜brusโ€™ voor heel veel mensen nog geen bekend begrip. Zelfs niet voor ouders die een brus hebben.

Wat is een brus?

Een brus is een samenvoeging van twee woorden. Namelijk ๐—•๐—ฟ van broer en ๐˜‚๐˜€ van zus. En dan niet zomaar een broer of zus maar een broer of zus van een kind met een (verstandelijke) beperking. En wat de beperking dan ook is, in de meeste gevallen zal de brus zich regelmatig moeten aanpassen aan zijn broer of zus.

Het zijn van een brus kan voordelen en nadelen hebben.

Als eerste de voordelen:

๐Ÿ’›ย Een brus zal minder snel schrikken van moeilijke dingen.

๐Ÿ’› Eenย brus kan zich gemakkelijk aanpassen aan een situatie.

๐Ÿ’›ย Een brus kan goed luisteren.

๐Ÿ’› Een brus kan zich goed inleven in een ander.

๐Ÿ’› Een brus kan goed aanvoelen wat een ander nodig heeft

Nadelen kunnen zijn:

๐Ÿ’›ย Aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten kan moeilijk zijn omdat een brus andere dingen meemaakt.

๐Ÿ’›ย Een brus kan zich zorgen maken om zijn broer of zus of om zijn ouders

๐Ÿ’›ย Een brus kan zich eenzaam voelen omdat leeftijdsgenoten hem niet begrijpen, of de brus begrijpt niet waar leeftijdsgenoten zich druk over maken.

๐Ÿ’›ย Ruzies worden liever uit de weg gegaan.

Deze opsomming is natuurlijk niet compleet en ook niet voor elke brus toepasselijk uiteraard.

Net als dat de ene brus geen gevolgen van het brus-zijn ervaart en de ander pittige problemen ontwikkeld.

De moeder waar ik het hierboven over had, zag zonder dat ze wist wat het woord โ€˜brusโ€™ betekend รฉn inhoud, wel dat haar kind tegen een aantal dingen aanloopt dat verband houdt met haar zorgintensieve kind. Met het weten wat een brus is, is er een eerste stap tot bewustwording gezet. En dat is heel fijn voor de brus รฉn voor jou als ouder. Als ouders wens je je kind het beste. ๐— ๐—ฒ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐—ฐ๐—ต๐˜ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ ๐—ท๐—ฒ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ป๐˜‚ ๐—ด๐—ฒ๐—ฒ๐—ณ๐˜, ๐—ด๐—ฒ๐—ฒ๐—ณ ๐—ท๐—ฒ ๐—ท๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฟ๐˜‚๐˜€ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐˜€๐˜๐—ฒ๐˜ƒ๐—ถ๐—ด๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฎ๐˜€๐—ถ๐˜€ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ป๐˜‚ ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐˜€ ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฒ๐—น ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ธ๐—ฎ๐—ป๐˜€ ๐—ผ๐—ฝ ๐—ฝ๐—ถ๐˜๐˜๐—ถ๐—ด๐—ฒ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ฏ๐—น๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐—ฝ ๐—น๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ ๐—น๐—ฒ๐—ฒ๐—ณ๐˜๐—ถ๐—ท๐—ฑ.ย 

Heb je naar aanleiding van deze blog of andere blogs op deze site behoefte om over jullie gezinssituatie en/of brus te praten? Plan dan een kennismakingsgesprek in.ย 

Wil je een afspraak maken? Klik dan hier.