Er zijn zes basis-emoties: Blij – Boos – Bang – Verdrietig – Afschuw – Verrassing.
Boosheid wordt vaak gezien als negatieve emotie. Maar boosheid heeft ook een nuttige functie: Het zorgt ervoor dat je je grenzen duidelijk aangeeft, je komt voor jezelf op en het zorgt ervoor dat de spanning niet té groot wordt. Boosheid geeft je ook energie: je staat klaar om te handelen.
Boosheid heeft dus een functie, maar kan knap lastig zijn voor ouders. Want hoe kun je er het beste mee omgaan? En hoe leert je kind met zijn boosheid omgaan zonder dat hij daarmee zichzelf of een ander pijn doet?
Boosheid kan ineens opkomen of kan al een tijdje ‘sudderen’ tot het tot een uitbarsting komt. Voor kinderen kan de uitbarsting heel overweldigend voelen. Ze kunnen erdoor worden overvallen. Want waar komt dit ineens vandaan?
Boosheid is een nuttige emotie. Maar het is fijn als je weet hoe je zelf met boosheid kunt omgaan.
Een kind ontdekt bij Het Kindercoachhuis welke kwaliteiten hij of zij heeft om met boosheid om te gaan. En ook worden er nieuwe kwaliteiten ontwikkeld om deze toe te passen. Je leert hoe je je boosheid zo kunt tonen dat je je grenzen aangeeft maar dat de ander geen schade oploopt.